3.1.10

Pecats mortals del sector públic: 1) El conservadorisme

De tots els ‘pecats’ atribuibles al sector públic contemporani (on hi encabim tant la dimensió de la política com la de la gestió), potser el més greu de tots -pecat capital- sigui el del conservadorisme. En un món que es transforma constantment, quedar-se quiet i apostar per l’status quo és una estratègia suicida.

I és així com la nova religió en l’àmbit del lideratge i del management es diu “canvisme”. Proclama el gurú Tom Peters: “Sota aquestes -les noves- condicions, només aquelles organitzacions que siguin completament flexibles davant del canvi, i capaces d’adaptar-se a aquest, tenen esperances de sobreviure i tenir èxit”. Si això és veritat per a qualsevol empresa, ho és més encara per a les administracions públiques i els governs, perquè porten massa anys de retard en aquest procés d’aggiornamento, i cada dia que passa s’engrandeix l’escletxa…

En conseqüència, constantment hem d’estar repensant què fem i com ho fem, i àdhuc ens hem de qüestionar per què ho fem. Les necessitats d’avui no són les mateixes que les d’ahir, i les expectatives dels ciutadans tampoc. La tecnología també ens empeny a canviar: no pot ser igual l’administració de l’època del correu postal que la de l’era del telèfon i del fax, i encara menys que la d’Internet. En canvi, les aules de les escoles d’avui s’assemblen sospitosament a les d’un segle enrera…

Tenir-ho clar és el primer pas, i la voluntat el darrer i definitiu. Entremig, no ens falten pas eines per anar fent camí: des dels projectes d’innovació fins a les operacions de reenginyeria organitzativa, passant per la formació, la millora contínua, la gestió estratégica -anticipant-se a allò que ha de venir-, els sistemes de carrera professional, el pressupost base 0, etc. Seran eines més o menys potents (el mateix Tom Peters afirmava que “el canvi i la millora continua ja no són suficients. En aquests temps, una revolució perpètua és necessària”), però al menys acostumen a la gent a mantenir-se desperts.

No obstant això, és difícil lluitar contra la inèrcia, les pors al desconegut (tot allò nou és desconegut, inicialment) i els interessos creats. El planeta públic està organitzat al voltant de les idees d’estabilitat, seguretat jurídica i equilibri. S’ha provat científicament, a més, que la psicología del funcionari prototipus és més reàcia al canvi que no la del seu equivalent privat. I els polítics tampoc són amants de córrer riscos. Uns i altres practiquen allò del “Si funciona, no ho toquis” (que és la drecera segura a l’obsolescència). I "si no funciona", sovint falten incentius per a posar-s’hi. D’altra banda, el conservadorisme també és fruit de la falta d’avaluació de les Polítiques i serveis públics i de l’acompliment, així com de la manca de pressió de les forces de la competència que es dóna en condicions de monopolisme, imperium tributari, etc.

Aleshores, cal dir-ho clar: tenim un problema. A l’agenda d’electes i de gestors (del directiu al darrer empleat) hi hauria d’haver sempre un espai reservat per a la promoció del canvi. Un canvi que, per cert, no s’hauria de limitar a l’adaptació als nous entorns, sinó que hauria de pretendre, igualment, contribuir a modelar el futur.

6 comments:

  1. Anonymous4/1/10 13:56

    Totalment d'acord amb la diagnosi de la situació; ara ens hauriem de preguntar potser varies coses mes: perquè passa això?, què es pot fer per modificar-ho? ... per on comencem? ...

    Josep Ramon

    ReplyDelete
  2. Anonymous5/1/10 09:01

    Tan important com canviar és saber canviar. No té sentit la modificació d'esquemes o la reforma dels dispositius si no existeix un propòsit previ definit a partir d'uns objectius específics que neixin d'una diagnosi acurada. Ens hem de moure, d'acord, però hem de saber cap on volem anar. Si no és així, invertirem esforç i recursos en intentar bellugar organitzacions que tendeixen a l'esclerosi sense obtenir cap resultat. I el que és encara pitjor: haurem generat anticossos que previndran i sufocaran qualssevol intent de reforma.

    Josep

    ReplyDelete
  3. Anonymous7/1/10 15:26

    Al costat dels molts canvis que ens toca viure (des de la dissolució de les ideologies fins a les noves economies generades per la manca de moviment de diners ...)resulta un món d'incerteses on l'administració (i aquí convindria separar la cosa de les persones que li donen forma) ha d'entrar a analitzar -de manera crítica- la seva funció i el seu funcionament.
    Crec que parlem de l'Administració però, realment, ens referim a l'estructura oficial construïda per homes i dones que han acabat configurant una classe.Coincideixo que seria interessant pensar-hi.Es pot fer analitzant com a la França neoconservadora han suportat una vaga d'ensenyants o de les estructures ferroviàries o si fóra possible aplicar les reformes alemanyes. Tenint present que han estat supòsits de com aconseguir economitzar més que, entenc jo, no pensar el què fan i perquè ho fan.
    Josep Maria

    ReplyDelete
  4. "Per què passa això? Per on comencem?", pregunta en Josep Ramon posant el dit a la llaga. Un avançament de la resposta que desenvoluparem en futurs posts: la clau són els incentius (i tot allò que els configura), i no penso només en els que no hi són però hi haurien de ser, sinó sobretot en els incentius tan poderosos que ja existeixen i que porten a l'actual status quo

    ReplyDelete
  5. "Hem de saber cap on volem anar", afirma en Josep. Del tot d'acord. Ara bé, que no ens passi allò de la "paràlisi per anàlisi". Quants Plans Estratègics, Directors, Sectorials... no s'han fet, i marquen camins, però després dormen la son dels justos als prestatges? I és que -sobretot quan allò que cal fer no és senzill ni popular- sol faltar la Voluntat.

    ReplyDelete
  6. Josep Maria: ens cal una nova administració (i una nova política) per al món nou en què ens ha tocat de viure. I al capdavall, una administració no és sinó un conjunt de persones actuant d'acord amb unes determinades regles de joc (jurídiques, culturals, psicològiques...). Canviem les regles, i començarem a canviar l'administració i el món.

    ReplyDelete